Monday 14 March 2011

Πάρκο Ιστορικής Αμνησίας

Σγουρός - Μαραβέλιας
Κυριακή, 24 Μαΐου 2009 και ώρα 19:30, ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, εγκαινίασε μαζί με το Δήμαρχο Χαϊδαρίου, Δημήτρη Μαραβέλια το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιστορικής Μνήμης και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Χαϊδαρίου

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 και ώρα 11η πρωινή....

Στα δεξιά μας ερχόμενοι από την Αθήνα επί της Λεωφόρου Αθηνών βλέπουμε το Πάρκο Ιστορικής Μνήμης. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από την παλιά Νομαρχία και κόστισε 3,1 εκατ. ευρώ όπως μας πληροφορεί μια τεράστια ταμπέλα.

Τα προεόρτια μας προϊδέαζαν για ένα στολίδι στην είσοδο του Χαϊδαρίου. Ψηλά κυπαρίσσια, μνημείο Εθνικής Αντίστασης, χώροι αναψυχής κ.α. Το επίσημο portal του Δήμου Χαϊδαρίου ανέφερε τα εξής:

Ο Δήμος Χαϊδαρίου απαλλοτρίωσε το 1992 έκταση 15 στρεμμάτων που εκτείνεται κατά μήκος της οδού Ηρακλέους και παρεμβάλλεται ανάμεσα στη λεωφόρο Αθηνών και την έκταση του στρατοπέδου. Έτσι δημιουργήθηκε μια ενιαία έκταση 65 στρεμμάτων, στην οποία δημιουργείται το Πάρκο Ιστορικής Μνήμης και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης. Στον χώρο αυτό θα υπάρχει το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, εικαστική σύνθεση του αρχιτέκτονα Νικ. Σαπέρα, η οποία περιλαμβάνει δύο επάλληλα τμήματα μαντρότοιχου (ποιος ήρθε;) ακριβώς όπως η μάντρα της Καισαριανής. Εγκάρσια ανάμεσά τους ορθώνεται ένα τμήμα χάλυβα διάτρητο από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος (ε;). Τα αγέρωχα κυπαρίσσια (χαχαχαχα!) θα ολοκληρώνουν το έργο, όπως στο τοπίο της Καισαριανής.

Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του πάρκου δεν ήταν πάντα τόσο απλό. Από την αγορά και αποδέσμευση των χώρων έως τις μελέτες και την κατασκευή υπήρχαν προβλήματα. Από την σελίδα του ΑΣΔΑ μαθαίνουμε τα εξής:

τα έργα ξεκινούν (portal Δημου Χαϊδαριου)
Δείγμα προβληματικής διαχείρισης χώρου που παραχωρήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν και τα 50 στρέμματα του Πάρκου Ιστορικής Μνήμης. Ο χώρος βρίσκεται χαμηλά προς τη λεωφόρο Αθηνών, παραχωρήθηκε το 1997, αλλά έχει «κολλήσει». Πού;
Σύμφωνα με τον νυν δήμαρχο Χαϊδαρίου Δ. Μαραβέλια, στην προβληματική μελέτη: «Αρκεί να σας πω ότι προέβλεπε δημιουργία γκαζόν με κόστος συντήρησης 300.000 ευρώ ετησίως και έναν λοφίσκο που δεν τον θέλουν οι στρατιωτικοί γιατί όσοι ανεβαίνουν εκεί θα βλέπουν τι γίνεται μέσα στο στρατόπεδο. Προχωρούμε σε νέα μελέτη για να ξανανοίξει η οδός Πλουτάρχου που εξυπηρετούσε την κίνηση από το Δάσος προς το Αττικό Νοσοκομείο». «Φταίει ο εργολάβος και η Νομαρχία Αθηνών που δεν τον πιέζει να τελειώσει», μας λέει ο τέως δήμαρχος Κ. Ντηνιακός. «Οι στρατιωτικοί είχαν δεχτεί το λοφίσκο και είναι μεγάλη επιτυχία που αγοράσαμε άλλα 15 στρέμματα για να βγαίνει ο χώρος προς τη λεωφόρο Αθηνών»


Κάπου εδώ να αναφέρουμε πόσο αχρείαστο και ακριβό στη συντήρησή του είναι το γκαζόν, ένα φυτό εντελώς ακατάλληλο για το μεσογειακό κλίμα. Χρειάζεται τεράστιες ποσότητες νερού και είναι ευάλωτο σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Ειλικρινά δε θα λυπηθώ καθόλου όταν (eventually) ξεραθεί.

Δυο ακόμη παρατηρήσεις ως προς την έκταση του πάρκου και το τελικό κόστος. Σύμφωνα με τη Νομαρχία Αθηνών η έκταση του πάρκου δεν είναι 65 ή 50 στρέμματα όπως έλεγαν οι Μαραβέλιας - Ντινιακός αλλά 45 και το τελικό κόστος 4.000.000 ευρώ από τα οποία τα 2,8 δόθηκαν από τη Νομαρχία και τα υπόλοιπα 1,2 από τον Δήμο. Οι αριθμοί πολλές φορές έχουν δευτερεύουσα σημασία αλλά η αλήθεια είναι πως σε βάζουν σε σκέψεις. Όπως και να 'χει η πινακίδα μπροστά από το πάρκο θέλει διόρθωση...



μακέτα του πάρκου πριν ξεκινήσουν οι εργασίες
 Στα σχέδια προβλεπόταν δεντροστοιχία υψηλών δέντρων (κυπαρίσσια) κάτι που ποτέ δεν έγινε ίσως γιατί θα έκοβαν τη θέα του πάρκου από τη λεωφόρο. Η πισίνα με τα συντριβάνια είναι κάπως εφετζίδικη κατά την γνώμη μου αλλά ας μην γκρινιάζω. "Είσοδος" της πόλης είναι αυτή να μην πουλήσουμε λίγη μούρη; Μια μικρή λεπτομέρεια: η πισίνα τώρα είναι άδεια. Χαρείτε τα συντριβάνια στις φωτογραφίες.


06/2010 βρείτε τις διαφορές (www.beneas13.blospot.com)
 Τα συντριβάνια λειτουργούσαν πέρυσι το καλοκαίρι.Όχι όμως τον χειμώνα. Η εγκατάλειψη είναι φανερή εδώ και ίσως υπάρξουν και φθορές συν τω χρόνω. Γιατί δε λειτουργούν; Κρίμα.

Σήμερα μηδέν συντήρηση, εγκατάλειψη και αδιαφορία...

Χ. Λαλές 2010

Αυτό είναι το μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Μια μεταλλική στήλη πάνω στην οποία είναι χαραγμένα μηνύματα αιχμαλώτων του στρατοπέδου επί γερμανικής κατοχής που οδηγούνταν για εκτέλεση στην Καισαριανή. Πολύ ωραίο concept και πολύ καλή δουλειά! Ο χώρος αν και λίγο απόμερος (προς το παρόν) είναι λιτός και προσεγμένος. Μπράβο, σε όποιον έκανε τη μελέτη εδώ. Μικρή παραφωνία μερικά σκουπιδάκια.

έλα μωρή θρυλάρα...
www.beneas13/blogspot.com
Το θεατράκι είναι πανέμορφο και χρηστικό! Κάτω από τις κερκίδες υπάρχουν βοηθητικοί χώροι, τμήμα χορού, αποθηκάκι και γραφεία. Τα είδα όλα σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν υπάρχουν σημαντικές φθορές και ο χώρος είναι σχετικά καθαρός και περιποιημένος.

03/2011 πανω στις κερκίδες του θεάτρου

αίθουσα χορού. Καλό το graffiti!
Η ησυχία του μέρους είναι μοναδική! Η λεωφόρος δεν ακούγεται καθόλου και το τοπίο είναι πολύ ευχάριστο. Δεν είδα πολλούς επισκέπτες και αυτό ήταν δυσάρεστο. Ίσως εάν γινόταν πιο γνωστό το πάρκο θα έχαιρε και μεγαλύτερης εκτίμησης.

ίσως ένα από τα hot spot του Δήμου; Πολύ καλή κίνηση.

κάποιος καρεκλοκένταυρος έχασε την καρέκλα του;

Οι φθορές αν και λίγες έδιναν κι εδώ το παρόν. Μια πλαστική καρέκλα λειτουργεί σαν σημαδούρα προς αποφυγή ατυχημάτων... Ένας πυροσβεστήρας έχει κάνει φτερά. Τα καλαθάκια ήταν εφοδιασμένα με σακούλες, γεμάτες η αλήθεια είναι....


24/05/2009 Μαραβέλιας - Σγουρός
Οι πατροπαράδοτες χειραψίες, τα φλας των φωτογραφικών μηχανών, δυο τρεις λεξούλες, μια συμπεριφορά τύπου παρίσταμαι και χαιρετίζω και μετά;... και μετά αναλαμβάνουν κάποια καλόπαιδα να σου θυμίσουν ότι το έθνος κινδυνεύει στολίζοντας το πάρκο με αυτοκόλλητα αγάπης προς την διαφορετικότητα. Εδώ θύμα μια πινακίδα.

03/2011


Στις αρχικές μακέτες φαίνεται καθαρά η πρόθεση να χρησιμοποιηθεί τσιμέντο ή τσιμεντόπλακες στις διαδρομές περιπάτου γύρω από το πάρκο κάτι που ευτυχώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αντ' αυτού προτιμήθηκαν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον όπως στη φωτο όπου έχει χρησιμοποιηθεί χαλίκι. Δοκιμάστε να περπατήσετε πάνω του, σας δίνει τη εντύπωση οτι βρίσκεστε εκτός του αστικού ιστού!

πικ νικ κανείς;
Αχρείαστο, παράταιρο, πανάκριβο, ευάλωτο και σπάταλο φυτό. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η συνήθεια διέσχισε τον Ατλαντικό και μπαστακώθηκε στη Μεσόγειο. Εάν για λειτουργικούς λόγους 'επρεπε αυτή η έκταση να καλυφθεί με κάτι ας χρησιμοποιούσαν φυτά εδώδιμα. Αργά ή γρήγορα το γκαζόν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του λόγω κόστους συντήρησης. Να γκρινιάξω μήπως και για τα πάρα πολλά φώτα; Ή του ύψους ή του βάθους η πόλη μου...

από την ... "βίβλο" του Χαϊδαρίου ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
Για όσους δεν το γνωρίζουν το Χαϊδάρι είναι αδελφοποιημένο με μια Γαλλική πόλη, την Villeneuve d’ Ascq. Αντικείμενο μιας άλλης ανάρτησης ίσως. Στο Πάρκο Ιστορικής Μνήμης υπάρχει σχετικό ορόσημο αυτής της αδελφοποίησης. Αναδημοσιεύω από τον ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ:

Την Παρασκευή 27/8/2010 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου και ψήφισε ομόφωνα την ονομασία της πλατείας Villeneuve d’ Ascq. Εκ μέρους του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ ο Κώστας Φωτεινάκης έκανε την παρακάτω παρέμβαση:

"Στο πρόσωπο του καλεσμένου Δημάρχου Gerald Caudron χαιρετίζουμε τους κατοίκους της Γαλλικής αδελφοποιημένης πόλης Villeneuve d’ Ascq. (...) Θεωρούμε ότι η αδελφοποίηση των δύο πόλεων είναι ένα θετικό γεγονός, πρέπει να συνεχιστεί, να εμπλουτιστεί και να διευρυνθεί σε όλα τα επίπεδα...."


1 χρόνος μετά τα πάντα είναι σε καλή κατάσταση ευτυχώς



Η απαγόρευση κατοικίδιων στο πάρκο είναι τόσο κουτή όσο και η συμπεριφορά των ιδιοκτητών των σκύλων που δε μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους. Στο εξωτερικό αυτά τα δύο είναι δεδομένα: η βόλτα του Ρούντη στο πάρκο και τα κακάκια του σε σακουλάκι από το αφεντικό του. Ο κος πιο κάτω είναι κάτοικος της περιοχής και είχε να μου πει μόνο καλά λόγια για το πάρκο.

μικρές πτυχές μιας ανθρώπινης πόλης.


Στο δυτικό όριο του πάρκου ακριβώς μετά τα ΣΟΑ έχει δεσμευτεί και αποδοθεί προς χρήση ένα πανέμορφο πευκόφυτο κομμάτι του στρατοπέδου. Είναι ένα υπέροχο δασύλλιο, καθαρό και ήσυχο, ιδανικό για περίπατο. Οι γύρω κάτοικοι είναι πολύ τυχεροί! παρακάτω ένα βίντεο που τράβηξα εκεί.




Τα μονοπάτια περιπάτου είναι αρκετά και πολύ προσεγμένα. Μια παιδική χαρά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Μοναδική παραφωνία εδώ τα κάμποσα ξεραμένα δεντράκια και θάμνοι. Τι να κάνεις;...

Ένα άλλο θέμα που ανησυχεί και θέλει προσοχή είναι η τμηματική απόδοση του χώρου των στρατοπέδων στους δήμους της δυτικής Αθήνας. Όπως στην περίπτωση των 45 στρεμμάτων του Πάρκου Ιστορικής Μνήμης, σε κάθε κομμάτι που θα δίδεται στους δήμους θα γίνεται και ξεχωριστή μελέτη αξιοποίησής του και αυτό εγκυμονεί κινδύνους ως προς την συνέχεια του μητροπολιτικού πάρκου. Όλα αυτά δεδομένου ότι θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο φυσικά! Φαίνεται πως προς το παρόν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για το σύνολο της έκτασης των στρατοπέδων οπότε κάθε σχεδιασμός στις εκτάσεις που παραχωρούνται θα συντελέσουν ίσως στη δημιουργία ενός ασύνδετου πάρκου τύπου φρακενσταϊν.

Η υπόθεση βέβαια της οριστικής και άνευ όρων και προϋποθέσεων παραχώρησης του συνόλου της έκτασης των στρατοπέδων είναι μια υπόθεση  που έχει πάρει ήδη πολύ χρόνο. Ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία δημιουργίας ενός υπερτοπικου, μητροπολιτικού πάρκου είναι ακόμη μεγαλύτερος σήμερα που όλα ξεπωλούνται για το χρήμα. Δείτε εδώ κι εδώ.

Ας κλείσω αυτήν την ανάρτηση με μια φωτο που έβγαλα στο τελευταίο ίσως κομμάτι του πάρκου που ακόμη χτίζεται. Πρόκειται για την λιθόστρωση λίγων μέτρων δρόμου. Φαινόταν ότι οι εργασίες ήταν πρόσφατες. Μια πινακίδα έγραφε "προσοχή εκτελούνται έργα, Δήμος Χαϊδαρίου".


Πάνω στις πέτρες στέκονταν αγέρωχο το αιώνιο έμβλημα της ελληνικής εργατικότητας (και όχι μόνο):



2 comments:

  1. Δυστυχώς δεν έγινε ένας συνολικός σχεδιασμός για τις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν. Ένας συνολικός σχεδιασμός που θα περιλάμβανε το τμήμα προς τη Λεωφόρο Αθηνών, το κυρίως Πάρκο Ιστορικής Μνήμης και το τρίτο τμήμα που παραχωρήθηκε, το οποίο θα συνδέσει το Πάρκο Ι.Μ. με το Αθλητικό Κέντρο του Δάσους (το οποίο περιλαμβάνει και κτιριακές εγκαταστάσεις),σε συνδυασμό με τον Πεζόδρομο της Ιερού Λόχου θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα βασικό άξονα πρασίνου-περιπάτου-ποδηλάτου που θα συνέδεε τις δύο μεγάλες γειτονιές του Χαϊδαρίου τη Γρηγορούσα και το Δάσος.

    ReplyDelete