Thursday 10 March 2011

Εραστής Δυτικής Αττικής

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Οι υποβαθμισμένες περιοχές της Δυτικής Αθήνας, αλλά και η λεωφόρος Αθηνών ήταν στο επίκεντρο των εμπνευσμένων μελετών του πολεοδόμου Γρηγόρη Διαμαντόπουλου και των συνεργατών του.
Εκπονήθηκαν πριν από χρόνια, κατά κανόνα για λογαριασμό του τέως υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, και σήμερα «ξεσκονίζονται» από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, με στόχο να μη μείνουν για άλλη μια φορά στα «θα»...
28.000 στρ.
Η μελέτη για τη Δυτική Αθήνα, που έχει ολοκληρωθεί από το 1992, αφορά 28.000 στρέμματα με σημεία αναφοράς το Ποικίλο όρος και το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που συνδέονται άμεσα με την ποιότητα ζωής περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών που κατοικούν στην πιο προβληματική ζώνη της πρωτεύουσας. Η βασική πρόταση αφορά το πρασίνισμα των «γυμνών» σήμερα ορεινών όγκων που υπολογίζονται σε 23.000 στρέμματα. Η δημιουργία «πράσινης ασπίδας» θα βελτιώσει το μικροκλίμα στους γύρω πυκνοδομημένους δήμους, με τη συγκράτηση των αιωρούμενων σωματιδίων που προέρχονται από τις βιομηχανίες του Θριασίου. Σε συνδυασμό με τη θαλάσσια αύρα, θα ενισχύσει επίσης τους νότιους ανέμους που είναι πολύτιμοι για το Λεκανοπέδιο. Με παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν μόνον διαδρομές για πεζοπορία και γωνιές ανάπαυσης, το Ποικίλο όρος θα ολοκληρώσει το περιαστικό πράσινο που πρέπει να εξασφαλίζουν για το Λεκανοπέδιο οι ορεινοί όγκοι του Υμηττού, της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Με καθυστέρηση χρόνων, το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Οργανισμού Αθήνας, προωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των βουνών, στα οποία πλέον έχει προστεθεί και η έκταση των 500.000 στρεμμάτων του όρους Πατέρα.
«Οχι στον τεμαχισμό»
Ο Γρ. Διαμαντόπουλος είχε προειδοποιήσει, χωρίς όμως να εισακουστεί, να μην τεμαχιστεί το παλιό στρατόπεδο και η έκταση των 3.600 να αναδειχτεί ενιαία για τη δημιουργία διαδημοτικού πολιτιστικού άλσους που θα κάλυπτε το 77,5% της συνολικής επιφάνειας, με μονάδες αναψυχής μητροπολιτικής εμβέλειας. Μια γωνιά του θα κάλυπτε η «Μυθόπολη», μια έκταση 800 στρεμμάτων που προτείνεται να διατεθεί για την αναπαράσταση στιγμών από τη μακραίωνη Ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Προέβλεπε επίσης τη δημιουργία νοσοκομείου, όπως έγινε ήδη με το Αττικό Νοσοκομείο, ξενοδοχειακές μονάδες και τεχνολογικό-εργαστηριακό πάρκο, καθώς και διοικητικό κέντρο για τη Δυτική Αθήνα, που θα λειτουργούσε αποσυμφορητικά για την «καρδιά» της πρωτεύουσας.
«Μπλοκ 15»
Είχε περιγράψει με ιδιαίτερη ευαισθησία την ανάδειξη των κτιρίων, ιδιαίτερα του «Μπλοκ 15», το μόνο που έχει κηρυχθεί διατηρητέο, που θα λειτουργούν ως σημεία ιστορικής μνήμης. Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι στο πρώην -πλέον- στρατόπεδο Χαϊδαρίου υπάρχουν 65 κτίσματα, συνολικής επιφάνειας 77.500 τετραγωνικών, που προτείνεται να αναδειχθούν και να χρησιμοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς. Ο μελετητής φιλοξενεί μια αποστροφή ποιητή για το μαρτυρικό στρατόπεδο που επισημαίνει: «Οι μνήμες που σβήνουν με το πέρασμα του χρόνου πάνω στους ανθρώπους είναι ίσως κάτι αναπόφευκτο. Ομως οι χώροι μπορούν να αντέξουν και να θυμίζουν γεγονότα, να δίνουν συνέχεια στην Ιστορία».
Λ. Αθηνών
Η δυτική πύλη της πρωτεύουσας ήταν αντικείμενο μελετών της ομάδας του Γρ. Διαμαντόπουλου την περίοδο 1997-2000. «Ραχοκοκαλιά» των προτάσεων, που έχουν... ξεχαστεί εδώ και μια δεκαετία, είναι η λεωφόρος Αθηνών. Πρόκειται στην ουσία για τη συνέχιση της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, με μήκος που φτάνει τα 5,5 χλμ., καλύπτοντας την απόσταση από το Δαφνί ώς τη γέφυρα του Κηφισού. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι τριτοκοσμική, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία έχει θέα στην Ακρόπολη. Σε αρκετές περιπτώσεις διχοτομεί μεγάλους δήμους, όπως το Περιστέρι, το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω. Η μελέτη προβλέπει διαμορφώσεις χώρων πρασίνου σε εκτάσεις που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αξιοποίηση του πλάτους της λεωφόρου για την κατασκευή παράπλευρων δρόμων που θα αποσυμφορήσουν την ταχεία κυκλοφορία και θα εξυπηρετούν τις τοπικές μετακινήσεις, όπου τον κύριο λόγο θα έχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα οποία περιλαμβάνεται και τοπική γραμμή τραμ. Για να μειωθούν οι φωτεινοί σηματοδότες στον βασικό οδικό άξονα, η μελέτη προέβλεπε δύο παρεμβάσεις:
**πεζογέφυρα μεγάλου πλάτους στο ύψος του συγκροτήματος των ΤΕΙ,
**βύθιση της λεωφόρου στο ύψος της οδού Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, που θα εξασφαλίσει παράλληλα τη σύνδεση του χώρου γύρω από το δημοτικό μέγαρο με το Παλατάκι και την καλύτερη επικοινωνία με την «απέναντι όχθη» του δήμου. *

από την Ελευθεροτυπία

No comments:

Post a Comment