Την πρώτη φορά η βροχή ακύρωσε τα σχέδια μας. Σήμερα προσπάθησε ο καιρός να μας κάνει τα ίδια σκέρτσα αλλά τα μέλη του Οικο.Πολι.ς, ένα συνεργείο του ΑΣΔΑ και το 10ο Δημοτικό Χαϊδαρίου είχαν αντίθετη άποψη: Με χιόνια ή βροχή αυτή τη φορά θα γίνει η δεντροφύτευση!
Το συνεργείο του ΑΣΔΑ μας περίμενε ήδη εκεί, δυο αυτοκίνητα με τσαπικά και δενδρύλλια. Μας εξήγησαν την διαδικασία με την οποία έπρεπε να φυτευθούν τα δεντράκια και μας έδωσαν πληροφορίες για αυτά και τους τρόπους φροντίδας τους.
Πευκάκια, ψευτο - κέδροι, αγριελιές, βελανιδιές και άλλα. Εφτά διαφορετικά είδη εδώδιμων δέντρων αφού η βιοποικιλότητα είναι σημαντικό στοιχείο ενός ισορροπημένου δάσους. Οι λάκκοι ήταν έτοιμοι και οι μικροί φυσιοδίφες το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να βγάλουν τα δεντράκια από τα σακούλια και να τα φυτέψουν προσεχτικά στο έδαφος.
Οι άνθρωποι του ΑΣΔΑ είχαν να μας πουν ιστορίες για περιπτώσεις δενδροφυτεύσεων οι οποίες δε πήγαν καλά όπως αυτή στην πλαγιά του Ποικίλου στην Πετρούπολη όπου αμέσως μετά την δεντροφύτευση ένα κοπάδι από αιγοπρόβατα μιας παράνομης στάνης έφαγε τα φρεσκοφυτεμένα δέντρα. Εκεί πρόβλημα υπήρξε κι αργότερα το καλοκαίρι διότι κανείς δε μερίμνησε να ποτίσουν τα δεντράκια με αποτέλεσμα αυτά που γλίτωσαν από τα πρόβατα να ξεραθούν.
Μάθαμε πως τα δυο - τρία πρώτα χρόνια του νεαρού φυτού είναι τα κρισιμότερα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη ξεραθεί. Ο ΑΣΔΑ θα οργανώσει ενέργειες ποτίσματος οπότε μαντεύω πως κάτι θα έχουμε να κάνουμε όσοι μείνουν το καλοκαίρι στο Χαϊδαρι!
Ο συγκεκριμένος χώρος το περασμένο καλοκαίρι είχε γίνει χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων των επισκεπτών του παρακείμενου COPACOPANA (νεροτσουλήθρες). Οι εικόνες ήταν τραγικές... ανάμεσα στα δέντρα δεκάδες αμάξια, δίχως ίχνος σεβασμού του τοπίου και της ιστορικότητας της τοποθεσίας. Σε αυτά εάν συνυπολογίσει κανείς τον κίνδυνο πυρκαϊάς τότε θα καταλάβει πόσο αναγκαία ήταν η σημερινή δενδροφύτευση!
Με πρωτοβουλία του Οικο.Πολι.ς το "wanna - be" αλσύλλιο ονομάστηκε "Αλσύλλιο Αρχαιολόγου Ιωάννη Τραυλού" προς τιμή του μεγάλου αρχαιολόγου που είχε συνεισφέρει τα μέγιστα με το έργο και τις έρευνές του στα δυτικά της Αθήνας και στη ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Αργότερα ακολούθησε μια μικρή ξενάγηση στα ενδότερα της πλαγιάς όπου οι ενθουσιώδεις εξερευνητές του 10ου δημοτικού Χαϊδαρίου είδαν μια ασβεστοκάμινο του 18ου αιώνα να ορθώνεται μπροστά τους σε πολύ καλή κατάσταση! Η περιήγηση θα διαρκούσε κι άλλο μα ο καιρός είχε άλλα σχέδια...
Σκέφτομαι πόση δουλειά έγινε σε ένα πρωινό. Όση δεν έχει γίνει χρόνια από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές! Αναρωτιέμαι που βρίσκονταν εκείνο το πρωινό οι "άρχοντες" της πόλης μας. Εάν τουλάχιστον είχαν γνώση της δενδροφύτευσης. Ξανακοιτάω τα παιδιά και αλλάζει η διάθεση μου. Τελικά ευτυχώς που ήρθαν μόνο αυτά σήμερα εδώ και όχι οι μεγάλοι. Μαζί με τα δεντράκια φυτεύτηκε στη καρδιά τους ο σπόρος της αγάπης για την πόλη τους!
Θα το ποτίζουμε το καλοκαίρι...
ReplyDelete